donderdag 12 juni 2008

Open brief aan de minister van Cultuur

Beste minister van CultuurIk ontving vandaag uw schrijven, of tenminste dat van uw departement, omtrent mijn subsidieaanvraag. Tot mijn stomme verbazing heb ik moeten constateren dat u ervoor hebt geopteerd mij dit jaar alweer geen beurs toe te kennen. Nochtans heb ik aan alle voorwaarden ten gronde voldaan, zoals u ongetwijfeld zelf kunt vaststellen in het volledig uitgewerkte en exact gepreciseerde dossier dat ik u heb doen bekomen bij mijn eerdere aanvraag.
Ik heb verscheidene grootse projecten op stapel staan voor dit jaar, maar één ervan zal sowieso bijzonder kostelijk zijn, waardoor overheidssteun van mijn kant toch wel bijzonder geapprecieerd zou worden.

Om uw kennelijk wat roestige geheugen op te frissen zal ik nog even de krachtlijnen van mijn komende twee kunstwerken uit de doeken doen.
Allereerst is er “Foor better/Foor worse”, een project dat op dit moment mijn volledige aandacht in beslag neemt, omdat de uitwerking ervan een stuk moeilijker is dan ik voorzag, maar toch weldra zal moeten kunnen plaatsvinden. Het bestaat er namelijk in zoveel mogelijk attracties op de Sinksenfoor onopvallend te saboteren, zodanig dat die kort na elkaar spectaculair zullen falen. Met spectaculair bedoel ik dat er grote onderdelen de Waalse Kaai over zullen suizen, op hun weg nietsvermoedende kermisgangers omver maaiend. Het resultaat zal een festijn van destructie zijn, een allegorie voor onze maatschappij die zichzelf met plezier te gronde richt.
Ten tweede is er “De Urne” waarbij ik op een drukke Sportpaleisavond brandbommen zal plaatsen en die tot ontploffing zal brengen. U begrijpt dat bij de aanschaf van brandbommen en bij het omkopen of omleggen van de juiste mensen heel wat geld moet komen kijken, geld waarover ik niet beschik. En dat terwijl dit kunstwerk zo machtig zou kunnen zijn, een parabel voor onze maatschappij die verlangt om meer te zijn dan ze is en daarbij zichzelf opbrandt. Nu ik eraan denk zou het uitstekend zijn als Clouseau die avond Brandweer zou brengen, het zou de ironie en de kracht van de parabel verhogen.

Ik moet er u tevens van op de hoogte brengen dat ik ditzelfde schrijven naar verscheidene media in ons land heb gestuurd, om uw duidelijk oneerlijke subsidiebeleid aan de kaak te stellen. Zij zullen er ongetwijfeld nog minder begrip voor opbrengen dat u een visionair als ikzelf zomaar de overheidsgelden ontzegt.

In de hoop dat u alsnog op uw beslissing terugkomt en de kapitale fout die u anders gaat maken wil vermijden, groet ik u.

Hoogachtend


Oran Hoefwutov

2 opmerkingen:

Henri Menheere zei

Een schande is het ja! Ben benieuwd naar de reactie lol. Wees niet verbaasd als de reactie van de overheid in de trend is van één van je projecten LOL.

maarten zei

Zeer mooie brief. Zo zouden er meer moeten zijn. In de toekomst misschien iets subtieler zijn in het omschrijven van het project. Warme groet,