zaterdag 23 februari 2013

Ungeheuer

en onder de mensen geen zo zeer als jij.
De pen, vast omklemd in drie vingers, zweeft onzeker over het papier. Defiant licht het halve nog onbeschreven blad op. Sentir que la he perdido. Hij slaagt er zelfs niet langer in haar te vatten in zijn schrijven. Even was daar de suggestie van harmonie binnen handbereik. Nu is de bodem doordrenkt van de wijn. Waarom weet geen mens.
Wie van hen veranderde plots? Merkbaar is er niets, in hem noch in haar. Hij kan het haar niet zeggen, kan het haar niet vragen. Cesuur/déchirure? Erato zingt geen noot.
De inkt weet zich geen uitweg meer. Sidderend zweeft de pen naar zijn linkerpols. Ze plant zich in zijn ader en spuwt haar gal.

Decadente fransozen doen zakdoek leggen; een snaveldokter hangt in het kooitje. Kalliope voorziet iedereen van gefrituurde kikkerbilletjes met aangepast garnituur. Een elfenkoor zingt van Beren en Lúthien onder begeleiding van enkele enthousiaste boekaniers op hun traverso's en violi da gamba. Witte en zwarte zwanen geven een balletuitvoering ten beste van complexe, tragische sprookjes over gevogelte dat de pech heeft in mensen te veranderen, maar buiten een gebiologeerd starende Werner Thomas schenkt niemand hen enige aandacht. Afgeserveerde Russische partijleden leuren met hun nationaliteit bij miljonairs op zoek naar een veilige haven. Aan een rode tafel spelen enkele stoïcijnen onverstoorbaar hun spelletje poker. Het lot is Marcus Aurelius blijkbaar gunstig gezind. Ernaast spelen Marie-Antoinette en Caterina de' Medici schaak. Marie-Antoinette verliest omdat ze er haar hoofd niet goed bij houdt. Omstanders van allerlei rang en stand verdringen zich om een glimp op te vangen van een partijtje Grieks-Romeins worstelen tussen rappers van wie nog nooit iemand heeft gehoord die er desondanks in zijn geslaagd elkaar diep en onuitwisbaar te beledigen door op verschillende plaatsen te wonen. Jack Dawkins glipt verlekkerd door de menigte.
Mijn aandacht raakt niet afgeleid. Ik zie alleen een socialite in New York. Ze is namaak, maar wel echte namaak.

De melodie vaart uit de huid.

Geen opmerkingen: